dissabte, 29 de desembre del 2012

Viquipèdia


Què és la Viquipèdia?
Tal i com ens mostra a la web mateix, ens ho defineix com: La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada en col·laboració amb alguns dels seus propis lectors. Un munt de gent està constantment millorant la Viquipèdia, realitzant-hi milers de canvis cada hora que s'enregistren íntegrament en historials de cada article, i també a la pàgina de canvis recents. Aquells canvis que no són gaire apropiats, amb freqüència es treuen ràpidament.
Així doncs veiem que són els propis usuaris qui modifiquen i eliminen les diferents entrades. Tothom pot accedir-hi, registrant-s'hi o no. Jo m'he registrat per a fer un seguiment de una modificació que he fet, ja que he vist que a Escola Nova hi mancava molta informació que vaig estudiar l'any passat al cicle formatiu de Grau Superior en Educació Infantil, veiem els passos que he seguit:
  • Primer de tot m'he fet usuària de Viquipèdia amb el nom de mawi91:

  • Un cop inscrita, el mateix portal ja m'ha informat que podia fer la meva primera modificació i així ho he fet:



  • Una vegada he editat l'entrada Escola Nova he pitjat l'estrelleta per a poder fer un seguiment i saber si he de fer modificacions, en aquest cas, si no m'hagués enregistrat no hauria pogut fer el seguiment, però si modificar l'entrada.


  • La següent cosa que m'ha cridat l'atenció és a dins el Portal Viqui el lloc on posa Presa de decisions el fet de les votacions d'articles per esborrar, aquesta dada no la coneixia. La qüestió es què tu, com a usuari pots detectar una entrada que no sigui adient per l'enciclopèdia i votar perquè sigui retirada o anunciïn que s'ha de modificar.





Per poder constatar que les entrades són més o menys fiables ens hem de fixar en si hi ha referències, ja que aquestes et donen la certesa que s'ha extret d'alguna altra pàgina ja certificada. També podem veure qui ho ha modificar anant a mostrar historial
Si ho volem, però també podem accedir a Scholar Google, on del cert tot el que trobem serà de fonts fiables.
Dins les entrades trobem links directes a la mateixa web d'altres entrades relacionades amb aquella paraula, aquestes ens les trobarem de color blau, però n'hi ha algunes de vermelles, això significa que encara no s'ha creat cap entrada amb aquell nom però que seria d'interès fer-n'he alguna.
Per conèixer més a fons Viquipèdia és fonamental: 


Totes les polítiques oficials de la Viquipèdia basen els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:
La Viquipèdia és una enciclopèdia 
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral" 
La Viquipèdia és de contingut lliure
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta
La Viquipèdia no té normes inamovibles 

RedPillar.svgYellowPillar.svgOrangePillar.svgGreenPillar.svgBluePillar.svg


Un cop hem conegut els seus cinc pilars em va cridar molt l'atenció: 
Deu coses que potser no sabíeu sobre Viquièdia

1. No estem en venda.
2. El nostre treball pot ser usat per qualsevol, amb molt poques condicions.
3. Parlem suahili...
4. En realitat no podeu canviar res a la Viquipèdia...
5. Estem profundament preocupats per la qualitat del nostre treball.
6. No us demanem que us fieu de nosaltres.
7. No estem sols.
8. Tan sols som recol·lectors d'informació.
9. No som una dictadura, ni tampoc cap altre sistema de govern.
10. Som aquí per a quedar-nos-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada