dilluns, 5 de novembre del 2012

Competència comunicativa

"Allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants"

En els grups socials en els que et mous hi ha uns cànons establerts de com adreçar-se a les diferents persones. En cada situació hi ha marcades unes pautes, aquestes però poden ser diferents en un altre grup social o cultura.

Hi ha quatre tipus de coneixements i habilitats:
  1. Competència lingüística/gramatical: fa referència al domini del codi lingüístic, ocupant-se del nivell fonològic, el morfològic, el sintàctic i el lèxic i semàntic.
  2. Competència sociolingüística: fa referència a les regles socioculturals, ocupant-se de la situació dels participants, el propòsit de la interacció i les normes i convencions de la interacció. És a dir, utilitzarem diferents registres si ets a la feina o si ets amb la colla d'amics.
  3. Competència discursiva: referint-se a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere. S'ocupa de la cohesió de la forma i la coherència del significat, ja que haurem de triar la millor combinació per a expressar allò que volem dir.
  4. Competència estratègica: són estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per: Compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències, és a dir, que saps com tornar a agafar el camí si et perds; i  Afavorir l'efectivitat de la comunicació utilitzant l'humor, el volum de veu, la gesticulació, les mirades, les pauses, les postures l'ús d'exemples...
Veurem ara el currículum d'una mestra, aquesta fa ús de un vídeo per a presentar-se:



Què us sembla aquesta forma tan peculiar de presentar-se? Contractaríeu vosaltres a aquesta mestra?
Jo, sí!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada