dilluns, 5 de novembre del 2012

Llenguatge / Llengua


QUÈ ÉS LLENGUATGE?

El llenguatge té diferents definicions, depenent amb què el lliguem: entorn, pensament, memòria o autoexpressió. Per aquesta raó, és diu que el llenguatge humà és el medi de comunicació per excel·lència.
Tots els animals utilitzen un llenguatge significatiu que els serveix com a medi d’expressió i comunicació per tal de poder-se relacionar entre ells. L’entorn que ens envolta ens permet distingir, reduir i ordenar les percepcions, gràcies a la llengua vincular de cada un. El pensament va estretament lligat al llenguatge, perquè és imprescindible conèixer una llengua per a poder pensar. El mateix passa amb la memòria, que va estretament lligat amb el pensament i el llenguatge. L’autoexpressió ens serveix per dialogar amb nosaltres mateixos i reflexionar sobre alguna experiència, també necessitarem una llengua per poder-ho dur a terme.
En general, el llenguatge és el medi de comunicació i expressió més extens que posseïm els éssers humans i animals.

QUÈ ÉS LLENGUA?



Entenem com a llengua el mitjà que utilitzem per expressar-nos, és a dir, el tipus de llenguatge que utilitzem per comunicar-nos. Cada cultura, ètnia, país, colònia... té la seva pròpia llengua, amb aquesta s’entenen i els serveix per a poder-se comunicar. Hi ha milers de llengües i cada una té les seves pròpies normes, per tant cada llengua és única.


________________________________________________________________________



El llenguatge: més que un mitjà de comunicació

Elements per a una definició del llenguatge:
  1. El llenguatge i l'organització de l'entorn: primer hem d'identificar les coses, després disposar d'un "lloc" per poder-ho ordenar. La realitat és diferent en cada part del món ja què serà segons l'experiència, la realitat o l'entorn. Per exemple: nosaltres només tenim una paraula per descriure la neu, a els països Nòrdics en tenen 41.
  2. El llenguatge i el pensament: pensem amb paraules, no ho podem fer amb imatges.
  3. El llenguatge i la memòria: parlem sempre amb un mateix, no hi ha censura. Creixem com a persones
  4. El llenguatge i l'autoexpressió: a partir del llenguatge podem recollir la nostra història.
El llenguatge és una facultat humana que ens permet distingir-nos de les altres espècies. Utilitzem la llengua, sistema de signes propi d'una comunitat, aquest està organitzat en 5 nivells:
  1. Pragmàtic: text
  2. Semàntic: paraula
  3. Sintàctic: sintagma
  4. Morfològic: morfema
  5. Fonètic: fonema o so
Però no n'hi ha prou amb aquests 5 nivells, també és essencial les entonacions, les emocions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada