dissabte, 29 de desembre del 2012

Creative Commons

Un cop explicat què és cultura lliure hem vist un post de la pàgina web de La Generalitat de Catalunya, a la secció Gestió del coneixement on ens parla sobre Les imatges de les presentacions i els drets d'autor

Què és Cretative Commons i les seves llicencies? Quan posem coses a la xarxa ja estan amb dreta d'autor o són lliures? Són algunes de les preguntes que ens hem qüestionat  He trobat aquest vídeo on explica molt bé aquestes dues coses, veiem-lo:


Així doncs, sabem ara que Copyright significa:
- Tots els drets reservats.
- Demana permís.

Des de finals dels 80 tant com Espanya i Estats Units, totes les obres creades adquireixen automàticament el copyright (un bloc, una fotografia, una firma...), per això va sorgir Creative Commons, per saber quines coses es poden tocar i fer servir sense que hi hagi cap problema.
Creative Commons va crear llicencies gratuïtes a la seva web, on tothom pot accedir a elles, triar-n'he la que més li convingui i utilitzar-la en les seves creacions, d'aquesta manera la gent que no ha creat aquestes coses, si té llicència de CC pot accedir-hi, però sempre mirant que es pugui, o si més no fent un bon ús. Per exemple, al meu bloc ja hi he posat una llicència de CC, per tant tothom pot utilitzar aquesta informació per un ús personal, però sempre citant el seu origen de procedència que en aquest cas sóc jo.

Com es fa això de les llicències?
Primer de tot s'ha d'anar a la web de Creative Commons, un cop allà anar on posa llicències:
S'obrirà una pàgina com aquesta que et mostro a la part inferior, i s'ha d'anar seguint els passos, depenent de quin tipus de llicència vulguis o et convingui segons la teva creació:
Un cop seguit el passos, ja pots copiar la teva llicència a la teva web i ja se't reconeix com a CC.
Per saber els tipus de llicència que hi ha us mostro la llegenda, i tot seguit el significat de cada una, d'aquesta manera podeu triar la vostre:

A l'aula vam veure aquest vídeo molt interessant, que ens dius que copiar no és robar:


Com he esmentat en les publicacions anteriors, Google és un lloc on les imatges no tenen CC, o si més no, ho has de buscar, per això tenim el Flickr, on ja vaig parlar d'ell. També podem parlar de les imatges de Wikipedia, on totes tenen llicència de CC per tant són lliures. Però i la música? Doncs també hi ha pàgines d'on pots extreure-la com ara Jamendo, on pots escoltar la música i utilitzar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada